Bakıcılık mesleği, herkesin yapamayacağı meslekler arasında geliyor. Sadece para kazanmak amacında olan bir kişinin, “bakıcı” unvanını kazanması oldukça zordur. Nitekim bakıcılık sabır, sorumluluk ve en önemlisi de çocuk sevgisi gerektiren bir meslektir.
Bakıcı olmaya karar veren Türk vatandaşı genel olarak bu alanda özel ya da devlet eğitim kurumlarından eğitim alır. Bu eğitim esasında kişinin bakıcılık yapabileceğine dair şartlarını karşıladığını ifade eden bir mezuniyet belgesine sahip olmasını sağlar. Fakat uygulamada ise özellikle de annelerin bakıcı seçme aşamasında belgeden çok, bakıcının kişisel özellikleri, deneyim ve genel olarak çocuk bakımı konusunda ne derece bilgili olduğu önem arz etmektedir.
Bakıcının Kişisel Özellikleri
Genel olarak bakıcı seçme işlemi, anne tarafından gerçekleştirilir. Bu seçim aşamasının en önemli kısmı ise ön görüşme aşamasıdır. Çünkü ön görüşme aynı zamanda bakıcı kişinin, kişisel özelliklerinin belirlenebilmesi açısından da önemli bir aşamadır. Burada annenin bakıcıyı doğru sorular ile tanıması gerekiyor. Bu sorular ise; bir bakıcının sahip olması gereken temel niteliklere odaklı sorular olabilir. Hatta bu aşamada anne kendisine göre puanlama, değerlendirme sistemi de oluşturabilir ve çocuğu için en uygun bakıcı adayını bu doğrultuda seçer.
Burada genel olarak bakıcı kişinin sahip olması gereken özellikler ise genel olarak bakıcının çocuk bakımı için uygun kişisel özelliklere sahip olması ile ilgilidir. Dolayısıyla alanında eğitim görmüş, bilgili bir bakıcı profili bulabilirsiniz fakat bu bakıcı daha önce deneyim yaşamamış ise, kişilik özelliklerinin bu iş için gerçek anlamda uygun olup, olmadığı konusunda emin olamayabilir. Bu nedenle, bu riski almamak için aileler genel olarak daha çok “deneyimli bebek bakıcısı” tercihi yaparlar.
Profesyonel Bebek Bakıcısı
Profesyonel bebek bakıcısı, ailelerin daha çok tercih ettiği bakıcı profilidir. Bir bakıcının “profesyonel” düzeyde bir bakıcı olduğunu anlamak için ise aşağıdaki kriterleri sağlayıp, sağlamadığını ve sağlıyorsa; hangi düzeyde sağladığına bakılmalıdır.
- Daha önce bir deneyimi olup, olmadığı sorulabilir. Deneyimli bir bebek bakıcısı, özellikle deneyim süresinin uzunluğuna bağlı olarak, çocuğa hangi durumlarda ne tür bir yaklaşımda bulunulması gerektiğini bilir.
- Bebeğin hastalık, istek ya da ihtiyaç durumunu ilk bakışta anlayabilen bir bebek bakıcısı, deneyimlidir ve dolayısıyla profesyoneldir.
- Profesyonel bebek bakıcısı orta ya da ileri düzey bir “bebek bakıcılığı, çocuk gelişimi v.b” bir meslek eğitimi almış ya da almamış bir bakıcı olabilir. Almış olması ise büyük bir artı puan kazandırır.
- Bazı bebek bakıcısı profilleri aynı zamanda ev işlerini de yapmaktadırlar. Bu bakıcılar tüm işleri bir arada başarılı bir şekilde yürütebiliyorlarsa ve yine bu şekilde bir deneyim yaşamışlarsa, profesyonel olduklarını söylemek mümkündür.
- Profesyonel bebek bakıcısı aile taleplerini özellikle de annenin taleplerini, isteklerini, beklentilerini önemser ve bu beklentileri en iyi bir şekilde yerine getirmeyi amaçlar. Durum hakkında rapor verir.
Esasında bu maddeleri daha da uzatmamız mümkündür. Çünkü daha önce de belirttiğimiz üzere, bir bakıcı açısından kesin bir görev ve sorumluluk sınırlandırması yapmak zordur. Çalışma şartlarına da bağlı olarak, genel olarak çocuğunuz ile ilgili tüm bakım işleri ile sorumludurlar.
Evin temizlenmesi, köpeğin beslenmesi gibi yan görevler de bazı durumlarda bakıcıya yüklenebiliyor. Fakat bu yan görevleri kabul edip, etmemek tamamen bakıcının çalışma tercihine kalmıştır. Kabul etmesi durumunda ise bu ek hizmetler için ek bir ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz.
Son olarak; Türk bakıcı ya da yabancı bakıcı profilleri arasında keşif yapmanızı, tercih ettiğiniz adaylar ile de bir ön görüşme yaparak, kararınızı vermenizi öneriyoruz.